Rytmisk møte mellom to kulturer på Grindbakken!

Siste helgen i mai arrangerte korpset rytmeseminar for alle korpsmedlemmer. Og ikke noe hvilket som helst rytmeseminar – her var nemlig instruktører og «inspiratorer» fra Sør-Afrika innleid. Spesielt må nevnes perkusjonisten Zwai Mbula med afrikansk marimba som spesialinstrument.

Afrikansk musikk har påvirket hele vår vestlige musikktradisjon både rytmisk og harmonisk,  via blues, jazz og senere pop og rock.  Det kan derfor trygt sies at dette seminaret rørte ved grunnelementer i den måten vi tilnærmer oss musikk, både som utøvere og lyttere. Seminaret var sydd sammen av Ante Skaug, selv trommeslager og en ressurs og inspirator innenfor korpsmusikk i Norge.

Formålet med seminaret var å bevisstgjøre musikantene på rytme og puls i musikken. Dette er helt grunnleggende for all framføring av musikk. Spesielt viktig er det der flere spiller sammen, for hvis man ikke  har samme forhold til puls og rytme så spiller man rett og slett ikke sammen.Men hva er rytme og hva er puls? Rytme kan angis via et tempo og selve notebildet. Dette notebildet kan man sette en datamaskin til å spille, men det hele låter da kjedelig og matematisk. Det er fordi musikken mangler puls, eller «feeling» om man vil. Feelingen er det lille ekstra som ikke angis på notene, men som gjør at musikken lever, både harmonisk og rytmisk. Det kan være en «blå» tone, eller en rytmefigur som utføres ørlite grann annerledes enn det som står på notene. Det er ofte sunt å frigjøre seg fra notene for i stedet å konsentrere seg om å gi musikken spontanitet og «feeling». Og dette var et gjennomgangstema på seminaret og noe Ante var opptatt av. Her fikk nemlig store deler av korpset utdelt en afrikansk tromme som man skulle spille på i forskjellige sammenhenger.

Etter øving lørdag og søndag formiddag ble resultatet presentert gjennom en konsert søndag ettermiddag. Store deler av konserten ble tatt opp på video og lagt ut på Youtube i form av 9 korte klipp som du ser under. Det er imponerende hva musikantene fikk til i løpet av den korte innøvingen, og barna selv syntes det var kjempegøy.

Seminaret og konserten ble også et lite møte mellom afrikansk og norsk kultur, og det ble vist noen lysbilder fra landsbyen Zwai Mbula kommer fra  mens Ante og Zwai fortalte hva vi så. Konserten avsluttet med framføring av den sørafrikanske nasjonalhymnen, meget stemningsfullt.

Takk til Ante og dirigent Harriet for flott initiativ og gjennomføring!

 
Ante og Zwai åpner med fengende afrikanske rytmer
 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nUyxaU-F3cE]
 
Aspiranter og juniorer følger opp med fengende rytmer

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Lgs-Weyg_io]
 

Improvisasjon
 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BYTHQRqizSU&feature=youtu.be]
 

Stemningsfull avslutning
 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JQiP9p9_DV0&feature=youtu.be]
 

 
Steinar Kjærnsrød (tekst), Hilde Lovett (video)

Legg igjen en kommentar