Korps er gøy - bli med!
Generelt: En saksofon har mange bevegelige deler og er derfor et følsomt instrument for slag, bevegelse og temperaturforandringer. Det må unngås at fuktighet trenger inn i ventilklaffene. Instrumentet er kostbart og krever nøye stell og vedlikehold hvis du og korpset skal ha full glede av det. Saksofonen består av tre deler: Munnstykket, halsen og kroppen.
OBS: hold/bær aldri saksofonen i halsen eller munnstykket. Da er det stor sannsynlighet for at kroppen løsner og faller i bakken. Det er meget kostbart å reparere saksofoner….
1. Stell av instrumentet krever:
a) Pussestav for saksofon
b) Korkfett
c) 2-3 fliser i reserve (for eksempel merket Vandoren)
2. Skyll munnen før spilling! Dette er spesielt viktig når du har spist søtsaker.
3. Når du spiller på saksofonen blir det mye fuktighet inni den. Denne må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Gjør godt rent innvendig! Blir det ikke gjort vil putene inni klaffene etter hvert løsne og falle av og instrumentet må på reparasjon.
OBS: Du må ikke vaske saksofonen i såpevann o.l. Putene tåler ikke denne behandlingen.
4. Skrubb og skyll munnstykket innvendig og utvendig jevnlig for hygienens skyld etter bruk. Tørk støv og fett av instrumentet med en tørr bomullsklut innimellom.
5. Smør inn korken på halsen med korkfett før du setter munnstykket på. Det gjør det lettere og ta den av og på samt justere inn og ut (slik stemmer man instrumentet.) Når du setter sammen og tar fra hverandre saksofonen er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffer…)
6. Når du legger fra deg saksofonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen du sitter på og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et saksofonstativ som du setter instrumentet på. Husk at saksofoner er meget ømfintlige og at vedlikehold er kostbart.7. Kontroller med jevne mellomrom at alle skruer sitter riktig og at ingen puter er løse.
Husk: bruk aldri tang eller annet verktøy på instrumentet. Messing er et mykt metall og blir lett skadet.