Informasjon til nye aspiranter

Velkommen til nye aspiranter og foreldre – og alle andre som nå vil nyte godt av å ha en musikant i familien! Her følger litt informasjon om korpset og svar på noen spørsmål vi vet mange lurer på. 

Grindbakken skoles musikkorps. 

Grindbakken skoles musikkorps (GSMK) består av tre korps: Aspirantkorps, Juniorkorps og  Hovedkorps. Vi rekrutterer hvert år nye medlemmer fra de elevene i 2., 3. eller 4. klasse, men det er absolutt mulig å starte senere også.

Nye musikanter begynner i aspirantkorpset, før de blir juniorer. Normalt vil man være i juniorkorpset i 2-3 år. Deretter rykker man opp i hovedkorpset. I hovedkorpset kan man spille helt fram til man er ferdig med videregående skole/fyller 19 år.  

Hvem gjør hva i korpset?

Korpset drives av oss foreldre, gjennom et styre. Styret velges på årsmøtet som vanligvis avholdes hvert år i mars. Styret kan kontaktes på e-post styret@gsmk.no

Det musikalske ansvaret ligger hos våre tre dirigenter:
Aspirantkorpset: Espen Selvik
Juniorkorpset: Helga Solstad
Hovedkorpset: Espen Selvik


I tillegg engasjerer vi dyktige instruktører på hver instrumentgruppe som gir barna individuell undervisning. De eldste musikantene bidrar også i undervisningen av de yngre barna som assistenter under fellesøvelsene. 

Hva skjer i løpet av et korpsår? Og hva med fravær?  

Hvert halvår settes det opp en terminliste med tid og sted for planlagte arrangementer. Aspirantene deltar ikke på alle arrangementene.

Høstsemesteret
Det første arrangementet utenom korps-øvelsene på høsten er Tusenfryd-stevnet i september. Deretter har vi det årlige loppemarkedet helgen etter høstferien, et øvings-seminar i okt/nov, julegrantenning første søndag i advent og avslutter med en stemningsfull julekonsert i Holmenkollen kapell.

Vårsemesteret
I vårsemesteret starter vi året med et seminar, vi er ofte med på Distriktsmesterskapet i mars/april, 16. og 17. mai er selvsagte høydepunkter og så avslutter vi med en korpsturer i inn- eller utland rett etter skolen slutter i juni.

Spond
Korpset bruker app’en Spond for koordinering av enkelttimer og fellesøvelser og annen kommunikasjon. Fravær meldes i Spond, så blir det lettere for dirigenten og instruktørene og planlegge øvelsene. Følg denne lenken for å laste ned appen og bli med i GSMK gruppen på smarttelefonen: https://group.spond.com/FYXCS. Skriv evt inn gruppekoden FYXCS direkte i app’en om du har den allerede.

For mer informasjon se https://spond.no/

Instrument og noter; Hva må man skaffe selv og hva skjer hvis noe går i stykker? 

Alle aspiranter får leie et instrument av korpset som de kan bruke så lenge de er medlem av korpset (inkl i semesteravgiften). Med instrumentet skal det medfølge kasse, tørkefille og evt seler/stropper. Tilleggsutstyr som forbrukes etter hvert (fliser til treblås-instrumenter og ventilolje og pussekluter til messing-instrumenter), må man selv skaffe når man trenger påfyll. Hvis man har lyst til å investere i et stativ hjemme eller en softbag til instrumentet, må dette også kjøpes selv.

Instruktøren vil hjelpe dere med hvordan instrumentet settes sammen og vedlikeholdes. Det er viktig at foreldrene også kan dette slik at instrumenter ikke skades. Vi anbefaler derfor foreldrene at de er med på første individuelle øvelse og lærer seg dette.

Dersom man får en skade på instrumentet må man melde fra til korpsets materialforvalter, Ole Kristian Langdahl, 936 33 525

Når det gjelder noter til de individuelle timene bruker mange instruktører en spillebok som han/hun vil anbefale for dere. Denne boken må dere som regel kjøpe selv. Noter til samspill dekkes av korpset og deles ut på samspill. 

Er det mulig å bytte instrument?

Det skjer innimellom at det instrumentet man i første omgang ville ha, viste seg ikke å være det riktige likevel. Det er mulig å bytte instrument i samråd med dirigenten, men fortrinnsvis mellom semestrene fordi instruktørene allerede er ansatt og har lagt sine timeplaner. Husk at man ikke begynner på nytt igjen på nederste nivå med nytt instrument; ofte går det ganske raskt å lære seg instrument nr to når man først har spilt litt. 

Hvor mye må man øve?

Det er ingen minstekrav til hvor mye det må øves for at man skal kunne spille i korpset. Noen øver mye og noen øver litt mindre. Jo mer man øver, jo flinkere blir man åpenbart, men de fleste har nok opplevd at det kan gå litt opp og ned med motivasjonen for øving hjemme. Det er altså ingen krise eller grunn til å melde ut barnet dersom øvingen skulle ligge litt nede en tid. Et tips er å ha instrumentet pakket opp og noter liggende klare for da er terskelen for en liten økt lavere; et kvarter innimellom gjør underverker for progresjonen! Viktig at dere oppmuntrer til – og legger til rette for – øving. («Kan du ikke spille det stykket en gang til?! Det var så fint!»).

Utmelding

Dersom man ikke skulle ha lyst til å være med i korpset lenger, må man aktivt melde seg ut av korpset innen tidsfristen. Dette gjøres ved utfylling av utmeldingsskjema. Frist for utmelding for neste skoleår er 1. juli, og ved utmelding til jul er fristen 1. desember.

Snakk med dirigenten, instruktøren, styret og andre foreldre hvis det er noe som ikke fungerer og som gjør at barnet ikke vil fortsette. Ofte hjelper det å snakke om det, og ting løser seg. Vårt mål er å få så mange barn som mulig til å oppleve gleden ved å spille musikk. Det er mange voksne som sier de angrer på at de sluttet å spille da de var yngre, eller at de aldri fikk muligheten. Å kunne spille et instrument, er en gave du kan ha med deg hele livet!
 

Hvor slitsomt er det egentlig å være korpsforelder?

Det er mange myter knyttet til det å være korpsforelder. Vår erfaring er at det ikke er mer arbeid i korps enn som engasjert forelder i andre aktiviteter.

Foreldregruppen står selv for korpsets drift. Det meste av utgiftene er knyttet til instrumentopplæring og instrumenter, men også til korpsturer og andre sosiale aktiviteter. Korpset finansieres delvis gjennom egenbetaling, delvis gjennom støtte og delvis gjennom inntektsgivende fellesaktiviteter, for eksempel det årlige loppemarkedet helgen etter høstferien (vi har kun ett loppemarked pr. år). Her trenger vi så mange foreldre og frivillige vi kan få. Det er også en fin jobb-erfaring for barna når de blir litt eldre.

Ellers stiller foreldre for Hovedkorps og Juniorkorps som korpsvakt for å bistå dirigenten på fellesøvelsene (ca 1 gang i semesteret pr barn). Vi har også salg av pølser ol på Grindbakken skoles dag, og vi trenger også noen voksne som kan hjelpe til på seminarer og turer. Våre konserter en utrolig fine opplevelser både for musikanter, foreldre, søsken og besteforeldre, med fin musikk, sjarm og spilleglede. 

Hvis man selv har traktert et instrument en eller annen gang i livet, kan også være med å hjelpe til å lage stemning i barnetoget på 17. mai.   

Lykke til og gratulerer med å ha blitt korpsforelder!

P.S. Husk å melde dere inn i våre lukkede Facebook-side!
(søk på Grindbakken skoles musikkorps). Her legges det ut informasjon, bilder fra arrangementer mv.

Jubileumsstevne, Bogstad gård, 29. august 2021

Barnetoget 17. mai 2022

Korpstur til Sommarland i Bø, 2024