Vedlikehold av klarinett

Generelt: Klarinetten er et ømfintlig instrument som har mange bevegelige deler og er følsomt for slag, bevegelse og temperaturforandringer. Instrumentet krever nøye stell og vedlikehold. Klarinetten er laget av trevirke (grenadillatre) eller plast/kunststoff.

1. Stell av instrumentet krever:
a) Korkfett
b) Kost eller fille
c) 2-3 fliser i reserve (for eksempel merket Vandoren)

2. Skyll munnen før spilling. Dette er spesielt viktig når du har spist søtsaker.

3. Smør korkene i skjøtene mellom delene inn med korkfett jevnlig, slik at det er lett og ta instrumentet fra hverandre og sette det sammen igjen. Bruk fingrene ved smøring av korken. Dette vil også hindre skader når du setter sammen/tar fra hverandre instrumentet.

4. Når du spiller på klarinetten blir det mye fuktighet inni den. Det er viktig at putene i klaffene ikke blir bløte. De er limt på og blir lett skadet pga. fukt og i tillegg kan instrumentet bli ujustert. Instrumentet må derfor alltid tørkes innvendig etter hver spilling med kost eller fille.
Munnstykket, som er i plast, bør også tørkes av hygieniske årsaker. Filla bør være ½ meter lang og med snor og lodd slik at det er enkelt å trekke den gjennom hele instrumentet. Kosten/filla bør ikke loe. 

5. Kontroller regelmessig at ingen skruer har løsnet.

6. Når du setter sammen og deler klarinetten er det viktig at du ikke holder i mekanikken (klaffene…) Når du legger fra deg klarinetten skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et klarinettstativ som du setter instrumentet på. Husk at klarinetter er ømfintlige og at vedlikehold er meget kostbart.