Vedlikehold av messinginstrumenter med ventiler

Stell av messinginstrumenter med ventiler som feks. kornett, trompet, althorn, walthorn, baryton og tuba.

Husk: instrumentene er kostbare og krever nøye stell og vedlikehold hvis du og korpset skal ha full glede av det nå og framover.

1. Stell av instrumentet krever:
a) Bøylefett
b) Ventilolje
c) Munnstykkebørste

2. Skyll munnen før spilling! Dette er spesielt viktig når du har spist søtsaker.

3. Instrumentet bør vaskes i lunkent vann i en balje eller badekar ca. 1 gang i halvåret. Bruk litt svakt oppvaskmiddel (Zalo.) Ventilene skal ikke legges i vann. Trekk ut bøyler og skru løs skruene på hver side av ventilhuset. Skrubb og skyll instrumentet innvendig. Tørk instrumentet godt innvendig etterpå med ei fille. Smør bøylene med bøylefett og monter instrumentet. Oljen påføres ventilene før ventilskruene, fjærene og ventilene monteres. De aller yngste i korpset trenger hjelp av en voksen til å rengjøre instrumentet. 

4. Skrubb munnstykket innvendig. Stålrøret der hvor munnstykket sitter, må rengjøres ofte, fordi det legger seg matrester og søtstoff der. Kan kokes for å sterilisere. Hvis munnstykket ikke lar seg demontere, må korpsvakten kontaktes. Vi har spesialverktøy som på en rask og sikker måte skiller fastlimt munnstykke fra instrumentet. Ikke bruk makt!

5. Det er en god regel å smøre ventilene hver dag instrumentet er i bruk. Bruk aldri annen olje enn ventilolje på ventilene!

6. Husk: benytt aldri tang eller annet verktøy på messinginstrumentet. Messing er et mykt metall og blir lett deformert.