Vedlikehold av Tverrfløyte og piccolo

Generelt: Tverrfløyta er et ømfintlig instrument som krever nøye stell og vedlikehold. Dette er et dyrt og vanskelig instrument å vedlikeholde, så pass godt på instrumentet! Langfløyten består av tre deler. På to av disse er det en tapp/skjøt, dvs. den delen som skyves inn i en annen del.

1. Stell av fløyta krever:
a) Pussestav for fløyte
b) Fille, et tynt bomullstørkle eller lommetørkle
c) Vaselin eller bøylefett 

2. Skyll munnen før spilling. Dette er spesielt viktig når du har spist søtsaker.

3. Når du setter sammen fløyta må du være veldig forsiktig, for fløyta har en skjør mekanikk. Bruk aldri makt. Ved behov må skjøtene smøres med et tynt lag vaselin eller bøylefett slik at delene lettere fås fra hverandre. Blir de ikke smurt vil det kunne bli vanskelig å få fløyten sammen/fra hverandre! 

4. Når du spiller på fløyten blir det mye fuktighet inni den. Dette må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Instrumentet skal alltid tørkes innvendig etter spilling. Før pussestaven med lommetørkleet gjennom fløyta, men kun i en retning!  (Ikke dra pussestaven frem og tilbake.) Når du pusser munnstykket må du ikke presse hardt mot enden (der stemmeventilen er.)

5. Legg aldri de to delene av tverrfløyta som har klaffer og puter i vann!! Munnstykket kan gjerne legges i vann for vask. Tørk gjerne av instrumentet utvendig med en lett fuktig/vridd klut. Tørk til slutt med en helt tørr klut.

6. Når du legger fra deg fløyta skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned. En annen løsning er å gå til anskaffelse av et fløytestativ som du setter fløyta på. Husk fløytene er meget skjøre og vedlikehold er kostbart.